Hoopers

 

 

Hoopers is een leuke en volwaardige hondensport, geschikt voor elke hond en elke handler, jong en oud kan deelnemen aan deze geweldige hondensport.

 

 

 

Aangepaste hindernissen zorgen voor een minimale lichamelijke belasting voor zowel de hond als de handler. Hoopers is een laagdrempelige sport waarbij je de hond vanop afstand leert sturen. Het is een hondensport die ontstaan is in de Verenigde Staten, waar men deze sport gebruikt voor honden die geen agility meer konden beoefenen.

 

Hoopers bestaat uit drie onderdelen: hoopers (halfronde hoepels waar de hond onderdoor loopt), tunnels en tonnen. Deze onderdelen worden afzonderlijk aangeleerd en later op verschillende manieren neergezet zodat er verschillende parcours ontstaan op elk gewenst niveau. Alles gebeurt laag bij de grond. Er zijn dus geen sprongen of hoogtetoestellen en het parcours voor de hond bestaat uit vloeiende lijnen.

 

Hoopers is vooral samenwerken op basis van een goede band tussen hond en handler. Deze sport onderscheidt zich van andere hondensporten omdat in deze sport de hond op aanwijzingen zelfstandig, dus zonder fysieke begeleiding van de handler, een parcours aflegt.

 

Uiteindelijk kan de hond een parcours afleggen op stem- en lichaamsaanwijzingen van de handler, die daarbij op één plek blijft staan en dus niet hoeft mee te lopen. De handler dirigeert de hond vanop afstand. Dit maakt de sport daarom ook geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking.

 

Verder kan Hoopers ook naast andere sporten beoefend worden. het geeft geen conflicten met de handelingen die voor andere sporten gevraagd worden. Sterker nog, het kan soms als een mooie aanvulling dienen.

 

De minimale lichamelijke belasting bij Hoopers zorgt ervoor dat het een sport is voor alle honden en alle leeftijden: pups, jonge honden en ook oudere honden. Voor jonge honden is dit dan ook een fantastische sport om goed te leren samenwerken met de handler en voor de handler is het een prachtige manier om de hond op afstand te leren sturen. Dat kan ook onder andere een groot voordeel zijn bij de voorbereiding op andere sporten.

 

Info en reglement Hoopers: https://www.kkush.be/nl/secties/sectie-5d 

Foto's: Yana Gentjens

Met dank aan: Hoopers België (www.hoopersbelgie.be)

Sheltie Fever, magazine nummer 10.