Karakter

 

De Shetland Sheepdog is een verrukkelijk en aantrekkelijk hondenras. Ze lijken op de Rough Collie, maar dan in miniatuur, de ideale maat is 37cm voor een reu en 35,50cm voor een teef.

Hun voordelen zijn hun grootte, hun temperament, toewijding en bereidheid om te behagen.

Ze zijn relatief licht van bouw onder hun dubbele vacht, en wegen rond de 7 à 8 kg.

Ze houden zichzelf opmerkelijk proper en likken hun benen en poten zoals een kat die nat is. 

 

 

 

De vacht is makkelijk te verzorgen, en wanneer ze in de rui zijn, kan het makkelijk van het tapijt of van de kledij verwijderd worden.

Regelmatige wekelijkse verzorging houdt de vacht netjes en het occasionele bad, tijdens de rui, houdt ze zoet ruikend.

 

De Shelties zijn uitstekende familiehonden en zijn erg vriendelijk met kinderen van elke leeftijd. Ze zijn erg sociaal en kunnen vlot om met andere rassen, ze tonen een karakteristieke gereserveerdheid tegenover vreemden. Ze willen meestal bij hun eigenaars zijn en zitten graag in de auto.

Shelties creëren een grote belangstelling wanneer ze samen op wandel zijn. Ze verwachten hun normale wandelingen en zullen genieten van overal naartoe te gaan, op welk tijdstip en hoe lang ook.

 

Omdat de Sheltie extreem intelligent is, is het ras erg populair voor gehoorzaamheid en hun geweldige springkracht is een grote vaardigheid in agility en andere hondensporten.

 

Verschillende Shelties bij mekaar kunnen echter buitengewoon luidruchtig zijn, dit kan een voordeel zijn, het is een uitstekend alarmsysteem, niemand is toegestaan op hun grondgebied zonder aankondiging.

 

Eens een Sheltie gehad, zouden maar weinigen een ander ras willen. Shelties lachen en huilen samen met jou, passen zich aan je humeur aan en zijn een trouwe metgezel gedurende vele jaren.

 

Samengevat: ‘Eens een Sheltie, altijd een Sheltie‘.

Foto: Patricia Dekeyser met Wicca

Sheltie Fever, magazine nummer 24.

Bron tekst: Jan Moody