Gezondheid

Als club informeren we ook graag over gezondheidsissues bij onze viervoeters.

 

Hieronder vindt u tal van gezondheidsonderwerpen terug! 

Collie eye - CEA

Bij 'collie eye' en 'sheltie eye anomaly' (CEA en SEA) treedt er een defect op tijdens de aanleg van het oog. 

Deze ontwikkelingsstoornis is reeds bij de geboorte aanwezig en dus bij pups zichtbaar. De aandoening wordt zeer frequent vastgesteld bij de lang- en kortharige Collie en Shetland Sheepdog. Minder vaak bij de Border Collie. Hij wordt soms ook gezien bij niet-Collie rassen zoals bij de Australische herder.

De meeste honden vertonen geen tekenen van een verminderd gezichtsvermogen.

Lees meer ...

Obesitas

Ondanks wat veel eigenaars denken, is obesitas wel degelijk een ziekte. Het komt steeds meer voor; tot 40% van alle honden en katten hebben er last van. Obesitas is een hormonale ziekte die veroorzaakt wordt door een overschot aan energie; te veel energie wordt opgenomen en te weinig verbruikt. Een teveel aan vetweefsel wordt daardoor opgestapeld in het lichaam van de hond. Dit zal niet alleen rechtstreeks nadelige gevolgen hebben voor de hond, maar zal ook meerdere andere problemen veroorzaken.

Lees meer ...

Parasieten en MDR1

Iedere hondenbezitter krijgt er helaas vroeg of laat mee te maken: die nare, kleine, wriemelende beestjes in de vacht of in de ontlasting van hun geliefde huisgenoot, preciezer gezegd: vlooien, teken en wormen. Deze parasieten veroorzaken behalve erg veel overlast ook nog nare ziekten die niet alleen voor honden of katten lastig, vervelend of erger kunnen zijn, maar ook voor de volksgezondheid een bedreiging kunnen zijn (Lyme, giardia, anaplasmose, toxoplasmose, enzovoort).

Lees meer ...