Agility

 

 

Bij agility is het de bedoeling dat een parcours met verschillende hindernissen, in een voorgeschreven volgorde, zo snel mogelijk afgelegd wordt. De handler mag enkel via gesproken aanwijzingen en gebaren duidelijk maken wat er van de hond verwacht wordt.

 

 

Voordelen van agility

De hond voelt zich in zijn element omdat agility aansluit tot de natuurlijke drang tot bewegen en bijleren.

Het verstevigt de band tussen hond en baas.

De hond wordt zelfbewuster (ook van het eigen lichaam).

De hond zijn zintuigen, geheugen en concentratie worden versterkt.

Sociaal gedrag van de hond wordt verbeterd ten opzichte van andere honden door de onderlinge interacties. 

 

Er zijn 2 officiële parcoursen:

  • Vast parcours: dit is een parcours dat toestellen met raakvlakken bevat.
  • Jumping: dit parcours bevat geen raakvlakken.

 

Welke fouten zijn er?

  • Als je het parcours in de verkeerde volgorde neemt, word je gediskwalificeerd.
  • Je kan laten afspringen (5 punten per toestel).
  • Je hond kan een weigering krijgen als hij stilstaat voor een toestel of als hij het voorbij loopt (5 strafpunten per toestel).
  • Heb je 3 weigeringen dan ben je gediskwalificeerd.

 

De basis van agility

Je hond agility leren begint eigenlijk bij het aanleren van commando's. De hond moet immers jouw aanwijzingen gaan volgen dus een goede communicatie is belangrijk. Bij agility worden er veel commando's gebruikt, maar je kan al met een aantal aan de slag als basis.

 

Blijf 

Agility wordt los van de lijn beoefend en de hond mag het parcours niet beginnen zolang de handler hier geen commando voor geeft. Het is daarom belangrijk dat de hond op dezelfde positie kan blijven zitten, ook al is de handler een paar meters van hem verwijderd. Dit commando kan je al perfect thuis leren door de hond te laten zitten en telkens verder en verder van hem weg te gaan. Bouw dit commando geleidelijk aan op! 

 

Oké 

Dit is een veelgebruikt commando om de hond aan een oefening te laten starten, zoals bij aanvang na het parcours na de blijf of stay.

 

Kom

In agility hallen of rond agilitypleinen zijn veel afleidingen. Denk maar aan al die lekkere geurtjes van andere honden, maar er zijn ook effectief andere honden aanwezig alsook personen. Dus hallen of pleinen kunnen een en al afleiding zijn voor de hond. Het kan best zijn dat je hond tijdens het lopen van een parcours plots afgeleid raakt en op verkenningstocht gaat. In zo'n gevallen is een goede 'recall' heel belangrijk. Het commando 'kom' kan je best thuis (zonder afleiding) beginnen aanleren. Je start binnenshuis, nadien in de tuin ... Je voegt er met andere woorden steeds meer en meer afleidingen aan toe om dit commando te oefenen. 

 

Los 

Als je hond enorm gemotiveerd raakt van speeltjes dan kan je hem belonen met een korte speelsessie in plaats van snoepjes. Het is dan ook belangrijk dat je hond het speelgoed loslaat wanneer dit nodig is.

 

Info en reglement Agility: https://www.kkush.be/nl/secties/sectie-4c 

 

Tekst: Fanny Janssens

Foto's:

Fanny Janssens met Jax, eveneens dank aan Robbert Sefton en Gunther Sourbron. 

Ariane De Ceulaer met Sam.