Rasstandaard

 

FCI groep 1 , ras 88 , Engels ras

 

Algemene verschijning

Een kleine, langharige werkhond van grote schoonheid, in geen enkel opzicht lomp of grof. Symmetrische belijning zodanig, dat geen enkel deel van de hond buiten verhouding is, als men de hond in zijn geheel beschouwt. De overvloedige vacht, manen en kraag, de lijn die het hoofd vormt en de lieve expressie vormen met elkaar het ideale beeld.

 

Karakteristieke kenmerken

Oplettend, vriendelijk, intelligent, sterk en actief.

 

Temperament

Aanhankelijk en toegewijd aan de eigenaar, afstandelijk tegenover vreemden, nooit zenuwachtig.

 

Hoofd en schedel

Een zuiver belijnd hoofd, dat van boven of van opzij gezien een lange stompe wig vormt, die van het oor naar de neus smaller wordt. De breedte van de schedel moet evenredig zijn aan de lengte van de schedel en aan de lengte van de voorsnuit, waarbij het geheel in verhouding tot de maat van de hond bekeken moet worden.

De schedel moet vlak zijn, matig breed tussen de oren, terwijl de achterhoofdsknobbel niet mag uitsteken.de wangen vlak en vloeiend overgaand in een mooie ronde voorsnuit. De schedel en de voorsnuit moeten van gelijke lengte zijn, gemeten vanuit het binnenste van de ooghoek. De bovenkant van de schedel moet parallel lopen met de bovenkant van de snuit, met een lichte maar duidelijke stop. Neus, lippen en oogranden zwart. De uitdrukking, die zo kenmerkend is voor het ras, wordt verkregen door het volmaakte evenwicht en samengaan van schedel en voorsnuit, de vorm, kleur en plaatsing van de ogen en juist geplaatste en gedragen oren.

 

Snuit

De kaken gelijk aan elkaar, welgevormd en sterk met een goed ontwikkelde onderkaak. Lippen strak. Gebit gaaf met een volmaakte, regelmatige en compleet scharende beet, dat wil zeggen: het bovengebit moet het ondergebit dicht overlappen en met de kaken een rechte hoek vormen. Een compleet gebit met 42 juist geplaatste tanden en kiezen is hoogst gewenst.

 

Ogen

Middelmatig groot en schuin geplaatst, amandelvormig. Donkerbruin, behalve bij blue-merle, waar één of beide ogen blauw mogen zijn of met blauwe vlekjes.

 

Oren

Klein, matig breed bij de aanzet, mooi dicht bij elkaar geplaatst boven op de schedel. In rust naar achter gelegd, bij aandacht naar voren gebracht en half opgericht gedragen met de tip naar voren vallend.

 

Hals

Gespierd, goed gebogen, lang genoeg om het hoofd trots te kunnen dragen.

 

Voorhand

De schouders zeer goed naar achter geplaatst. Bij de schoften worden zij slechts door de wervels gescheiden, maar de schouderbladen moeten schuin naar buiten aflopen, zo dat de ribben de gewenste welving kunnen hebben. Schoudergewricht goed gehoekt. Bovenarm en schouderblad ongeveer gelijk in lengte. De afstand schoft tot elleboog en elleboog tot grond moet gelijk zijn. Het voorbeen moet van voren gezien recht zijn, gespierd en goed gevormd met sterke botten. Polsen sterk en soepel.

 

Lichaam

Van de schouderpunt tot aan het laagste punt van het kruis een klein beetje langer dan de schofthoogte. Borst diep, tot de punt van de elleboog reikend. Ribben goed gewelfd, terwijl de onderste helft naar beneden toe smal toeloopt, zodat de schouders en voorbenen zich vrij kunnen bewegen. Rug recht, de lenden sierlijk gelijnd, het kruis geleidelijk naar achter aflopend.

 

Achterhand

De dijen breed en gespierd, terwijl de botten van het dijbeen met het bekken een rechte hoek vormen. Het kniegewricht heeft een duidelijke hoeking, het spronggewricht is strak belijnd, scherp gebogen, fraai naar beneden aflopend, met sterke botten. Het spronggewricht moet van achter gezien recht zijn.

 

Voeten

Ovaal, de zolen goed gevuld, de tenen gebogen en dicht bij elkaar.

 

Staart

Laag aangezet, de staartwervels lopen puntig toe en reiken tenminste tot aan het spronggewricht. Overvloedige beharing en licht naar boven gebogen. Mag bij beweging iets hoger gedragen worden, maar nooit boven de ruglijn uitkomen. In geen geval geknikt.

 

Gangwerk

Lenig, vloeiend en sierlijk, met stuwing uit de achterhand, de hond moet met zo weinig mogelijk inspanning een zo groot mogelijk oppervlak van de grond beslaan. In telgang lopen, breien, rollen of een stijf gangwerk, waarbij de benen stijf en steil op en neer worden bewogen, is hoogst ongewenst.

 

Vacht

Dubbel, bovenvacht met lang, hard en recht haar, ondervacht zacht, kort en dicht. Kraag en manen zeer overvloedig, de voorbenen fraai bevederd. De achterbenen boven het spronggewricht rijkelijk met haar bedekt, onder het spronggewricht met kort haar. Snuit en voorhoofd met kort haar. Exemplaren met kortharige vacht hoogst ongewenst.

 

Kleur

Sable: effen of met zwarte haarpunten, elke kleurnuance tussen licht goudkleurig tot mahoniekleurig, maar wel warm van tint. Wolfskleurig sable en grijs sable ongewenst.

 

Driekleurig: diep zwart op het lichaam, bij voorkeur met warmbruine aftekening.

 

Blue-merle: helder zilverkleurig blauw, zwart gemarmerd en met zwarte vlekjes. Bij voorkeur met warmbruine aftekening, maar het ontbreken daarvan wordt niet als een fout gerekend. Zware zwarte platen, lei-of roestkleurige tinten in boven- en ondervacht hoogst ongewenst: de algemene indruk moet blauw zijn.

 

Zwart-wit en zwart-bruin: zijn ook erkende kleuren.

 

Witte aftekeningen mogen ( behalve bij zwart-bruin ) voorkomen op de bles, de kraag en de borst, de poten en de staartpunt. De voorkeur gaat naar het aanwezig zijn van alle witte aftekeningen of sommige ervan, maar het ontbreken van witte aftekeningen behoort niet gestraft te worden. Witte platen op het lichaam zijn hoogst ongewenst.

Tricolor - Driekleurig (1)

Sable (2)

Blue-merle (3)

Dark-sable (4)

Bi-black (5)

Bi-blue (6)

Maat

Ideale schofthoogte: reuen 37cm en teven 35.50cm. Meer dan 2.50cm groter of kleiner is hoogst ongewenst.

 

Fouten

Elke afwijking van de voorgaande punten moet als een fout worden beschouwd en de beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding staan tot de mate waarin de fout zich voordoet.

 

Reuen dienen 2 normaal ontwikkelde en volledig in het scrotum ingedaalde testikels te hebben.

Foto's:

1) Shelties Ten Wijngaard

2) Sheltiekennel Of The Five Colors 

3) Sheltiekennel Off the tragelslane

4) Sheltiekennel Heathers Hill 

5) Eternal Amity Shelties

6) Of the four bee's Shelties

 

Bron tekst: FCI Standaard n° 88 van 23 augustus 2013 - Oorsprong: Groot-Brittannië