Flyball

 

Flyball is een discipline in de hondensport die in teamverband wordt gespeeld.

Flyball is een high-speed estafette die honden kunnen spelen met hun baasjes. Een team concurreert met andere teams om vier hindernissen te springen, een bal te vangen en achter elkaar terug te rennen totdat alle vier de honden hun beurt hebben gehad. Het eerste team dat de race uitvoert zonder een fout te maken, en in de snelste tijd, wint! Klein, groot, snel, langzaam, rashond of geen rashond, dit is een sport voor alle honden.

 

 

Het is een teamsport en is in de late jaren '70 ontstaan in Californië. Herbert Wagner heeft voor het eerst flyball getoond tijdens een Johnny Carson (Tonight) show, wat door miljoenen Amerikanen werd bekeken. Niet lang daarna zijn verschillende hondentrainers en hondenclubs flyball-apparaten gaan bouwen en gebruiken. Flyball werd zo populair dat begin de jaren '80 The North American Flyball Association (NAFA) werd opgericht met wereldwijde autoriteit voor flyball.

 

Einde jaren '80 is flyball overgewaaid naar België. Flyball is een estafette wedstrijd met 4 honden in 1 team. Elke flyballbaan bestaat uit een startlijn, 4 sprongen die 3'05m van elkaar staan en een flyballapparaat. De afstand tussen de startlijn en de eerste sprong is 1.83m en van de laatste sprong tot aan het apparaat 4,57m: de totale lengte is dus 15,25m. De eerste hond gaat over de 4 sprongen naar het flyballapparaat en zet deze in werking door er met zijn poten op te springen, het balletje vliegt weg en wordt opgevangen door de hond, de hond springt met het balletje in zijn mond terug over de 4 hindernissen.

Vermits het om een aflossingswedstrijd gaat, is het hierna aan de volgende hond die op de startlijn zo nipt mogelijk overneemt en het parcours op zijn beurt aflegt. Het team dat het eerste de 4 honden juist heeft laten lopen, wint de ronde.

 

Een flyballrace bestaat meestal uit 3 of 4 rondes. Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen worden de honden dan ook getraind om neus-aan-neus op de start/finish-lijn met elkaar te wisselen. Helaas, een te snelle wissel is een fout en deze hond moet achteraan terug aansluiten. De geleider van deze hond wordt hiervan verwittigd door een systeem met lampen. Gaat een lamp aan dan is er een fout gebeurd. Andere fouten zijn: te vroeg starten, balverlies, naast de hindernissen lopen, storen bij het andere team.

 

Tophonden lopen gemiddeld minder dan 5 seconden heen en weer over het parcours (dus meer dan 30m). Het is dus duidelijk dat het hier over een supersnel spektakel gaat! 

 

Info en reglement van Flyball: https://www.kkush.be/nl/secties/sectie-5c 

Foto's: Betsy van Nijlen

Sheltie Fever, magazine nummer 5.